HISTORY
FRIETGESCHIEDENIS
Er is geen twijfel mogelijk: de oorsprong van onze frietjes ligt in België. Volgens een verhaal van de Belgische historicus en gastronoom Jo Gerard is het allemaal begonnen in de streek rond de Maas. In het jaar 1680 hadden de arme inwoners van de Maasvallei de gewoonte om kleine visjes te vangen en die te bakken. Maar toen de rivier dat jaar dichtvroor door de extreme winterkou, konden ze zich alleen nog maar aardappelen veroorloven.
Ze sneden ze in de vorm van lange vissen, bakten de plakjes voor wat extra smaak en gebruikten de vormpjes als vervanging voor hun vis. Althans, zo gaat de legende.
Historicus Pierre Leclercq is het niet eens met de legende. Volgens hem moeten we het begin van de Belgische friet niet zoeken in de keuken van een arme boer of in middeleeuwse verhalen.
De eerste betrouwbare verhalen over frietkotten dateren uit het midden van de 19e eeuw. Toen schreef Frederic "Fritz" Krieger voor het eerst over zijn frietkraam op de kermis van Luik, waar hij de attracties volgde in de hoop een beetje winst te maken met zijn aardappelen.
De olie maakte de aardappelen populairder dan ooit en het was het begin van onze nationale trots. Voor slechts 0,23 frank per portie!
10 FEITEN
OVER FRIETJES
Dacht je dat je als echte Belg alles wist over onze nationale trots?
Grote kans dat je hier iets nieuws leert!
Aan het einde van de 17e eeuw hadden de mensen in het Maasgebied tussen Dinant en Luik de gewoonte om kleine visjes te vangen en te bakken, in olie. De eerste vorm van het latere “frituren”.
Toen aan het einde van de 18e eeuw de Maas dichtgevroren was, vervingen ze deze visjes door op maat gevormde reepjes van Vlaamse aardappelen, de uitvinding van de Friet.
Later, tijdens WO1, waren er frietkotten achter de frontlinies zodat de soldaten af en toe een warme maaltijd konden halen. Zo maakten de Amerikaanse soldaten die hier vochten kennis met onze friet, maar ze dachten dat ze in Frankrijk waren.
Door deze historische vergissing staat onze friet in het buitenland bekend als Franse friet. (Tijd om ze terug te eisen! Klik hier)
Een andere theorie zegt dat "French fries" afkomstig is van het Engelse werkwoord "to French", wat zoiets betekent als "in reepjes snijden".
FEIT 1
FEIT 2
Echte lekkere frieten worden vers gemaakt en komen niet uit de diepvries. Als je toch frieten uit de diepvries wilt gebruiken, laat ze dan ontdooien voordat je ze bakt. Zo daalt de temperatuur van de olie of het vet niet te laag en worden je frietjes alsnog lekker knapperig.
FEIT 3
Wist je dat de ideale friet gemaakt wordt van bintjes, bij voorkeur uit Vlaanderen? Deze aardappelen zijn het vastst, waardoor ze perfect zijn voor onze frietjes.
FEIT 4
Te dik, te dun... 11 mm is de maat van Echte Belgische Frieten. Zo proef je de aardappel nog perfect na het bakken en creëer je nog steeds de krokante toets.
FEIT 5
Sommige recepten zeggen dat je de frietjes moet afspoelen nadat je ze hebt gesneden, terwijl andere zeggen dat je dat niet moet doen. Door ze niet af te spoelen, blijft er meer zetmeel op de frietjes zitten, waardoor ze erg knapperig worden.
FEIT 6
Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenvet of paardenvet). Dit geeft ze die typische smaak en authentieke aroma’s
FEIT 7
Rond 1820 reisden de eerste mobiele frietkramen van kermis naar kermis, maar de frietjes werden zo populair dat er op elk stadsplein wel een bleef staan. Nu zijn er meer dan 5000 frietkramen in België, waaronder uiteraard ook Friet & Co 😊!
FEIT 8
Het oudste frietkot van ons land heet Max en is gevestigd in Antwerpen (op de Groenplaats). Deze bestaat al sinds 1842!
In Brussel vind je bijvoorbeeld de populaire friettent Maison Antoine (Jourdanplein, Etterbeek).
FEIT 9
Het enige frituurmuseum ter wereld vind je in België, in Brugge.
FEIT 10
België is de grootste producent van frieten ter wereld. Jaarlijks produceren we ongeveer 5 miljoen ton friet.
RESERVEER UW FRIETWAGEN
EN LAAT HET U SMAKEN
Bent u nu al aan het watertanden? Of twijfelt u nog over de juiste formule voor uw feest?
Neem snel contact met ons op via het contactformulier en dan bespreken we uw menu.